Realizace finální fasádní omítky

Finální fasádní omítka je pohledová část budovy, takže v této fázi je již dům zateplen a má na zateplovacím systému nanesenou vrstvu lepidla s perlinkou a druhou vrstvu lepidla.

Přední část fasády domu byla realizována svépomocí, ale na zbytek byla povolána parta profíků, kteří měli přijít jen na práci. Co bylo nutné připravit?

Příprava na realizaci finální fasádní omítky

Pokud si sjednáte pouze pracovní sílu na danou práci, očekává se, že vše ostatní budete mít připraveno. Náš stavebník to trošku nezvládl, ale měl štěstí na zedníky, kteří byli nadmíru příjemní, trpěliví a ochotní.

Výběr a koupě fasádní omítky

Na začátku je nutné si pořídit fasádní omítku. Může se vám zdát, že přijdete do obchodu, vyberete si barvu ze vzorníku a tím to končí. Ale úplně tak to nefunguje, neboť si nejprve musíte vybrat z široké škály druhů fasádních omítek – silikátové, minerální, akrylové, silikonové apod. Dále pak jakému výrobci budete věřit, neboť jich je na trhu spoustu – Baumit, Weber, Ceresit, Cemix, Sto, Primalex a mnoho dalších. Více se o této problematice dozvíte v článku Příprava na zhotovení fasády domu na našem druhém blogu o vlastním domě, kde jsou tipy na kalkulátory i konfigurátory pro vizualizaci barvy fasády.

Při koupi fasádní omítky musíte dobře počítat a nejlépe si najít člověka, který má s danou problematikou zkušenosti. Na obalech sice bývá uvedena spotřeba na 1 m2, ale z osobní zkušenosti vím, že někdy jsou údaje podhodnoceny, někdy naopak nadhodnoceny. Samozřejmě je také rozdíl v tom, kdo produkt aplikuje.

Našemu stavebníkovi zůstalo 9 kýblů fasádní omítky, což není příjemné, neboť to jsou peníze navíc, ale zase je to lepší varianta, než kdyby mu byť třetina kbelíku chyběla. U omítky je totiž problém s tím, že dodatečně nejde napojit tak, aby spoj nebyl vidět, proto se vždy musí realizovat na jeden zátah.

Přebroušení lepidla

Lepidlo bylo nanášeno svépomocí, takže nebylo v dokonalé rovině a muselo být před realizací fasádní omítky přebroušeno. Ale musím říct, že ani po broušení výsledek nebyl dokonalý, ale zedníci si s tím poradili.

Zakrytí oken a dveří

I když na rámech oken máte fólie z výroby, není vhodné spoléhat pouze na tuto ochranu. Ideální je všechna okna a dveře přelepit fólií. Dají se koupit malířské fólie (volte spíše vyšší gramáž) nebo můžete použít fólie, které dříve sloužily jako obalový materiál (např. z matrací či jiných velkých výrobků). K lepení jsme používali oranžovou fasádní pásku, kterou si přivezli zedníci.

Vzhledem k tomu, že stavebník okna přelepená fólií neměl a nebylo možné ztrácet čas, zvládli to zedníci na většině oken i bez přelepení, nicméně okna i rolety to v malé míře schytaly. Navíc bych se nespoléhala na šikovné zedníky, protože s tak ochotnými pracanty jsem se ještě nikdy na stavbě nesetkala.

Vytažení stínících prvků

Nezapomeňte vytáhnout všechny žaluzie a rolety. Stavebník bohužel měl ovládání rolet pokažené, takže musely zůstat zatažené. V kombinaci s nezafóliovanými okny to samozřejmě nebylo dobré, neboť fasádní barva nejde umýt, pokud se jí nezbavíte ještě před zaschnutím.

Sundání svodů

Pokud máte přiznané svody na fasádě, musíte je před realizací fasádní omítky sundat a všechny kotvící prvky obalit do fólie nebo ochranné pásky.

Ochrana všech dalších prvků

Pokud fasádní omítku neděláte na novém domě a hned, určitě jste si na ni umístili nějaké osvětlení či jiné prvky, které musíte sundat nebo ochránit před ušpiněním. Osobně doporučuji sundání, protože jedině tak docílíte celistvé fasády. Nezapomeňte překrýt také parapety.

Z domu vám mohou trčet různé kabely na stínící techniku, bezpečnostní systém či osvětlení, ty je nutné smotat do malého klubíčka, aby se co nejméně pletly zedníkům pod ruky.

Jednoduše řečeno, sundejte vše, co je možné, a co není ve vašich silách sundat, musíte připravit tak, aby to co nejméně překáželo v práci.

Ochrana fasádní omítky

Pokud již někde máte nanesenou a zatvrdlou fasádu jiného odstínu, je nutné její okraj přelepit fasádní ochrannou páskou, aby nedošlo k jejímu poškození.

Investor měl přední část domu hotovou již několik měsíců, takže tam bylo nutné na okraj nalepit pásku.

Nanesení penetrace

Povrch je nutné očistit od nečistot a poté na suchý povrch nanést penetraci doporučenou výrobcem vybrané fasádní omítky. Pokud použijete jinou, ztrácíte tím záruku.

Penetrace se nanáší rovnoměrně a v jednom směru. Penetrační nátěr rovněž musí odpovídat barvě fasády. Pod hnědý odstín fasády se musí nanášet hnědá penetrace, pod šedý šedá atd. Důvod je prostý. Pokud se někomu nepodaří fasádní omítku nanést dokonale, bude prosvítat spodní vrstva. Když má stejnou barvu, není chyba tak patrná.

Pravdou ovšem je, že například rozdíl mezi bílou a šedou penetrací nebyl nijak zvlášť velký.

Výrobci obecně doporučují nanášení při teplotě v rozmezí od +5 do +25 °C. Penetrační nátěr schne cca 3 hodiny, ale může se to lišit v závislosti na klimatických podmínkách i výrobci. Proto vždy čtěte návody na použití.

Tato část rovněž nebyla úplně připravena, takže se penetrovalo v době, kdy již zedníci pracovali na druhé straně domu. Tudíž 3 hodiny na zaschnutí určitě neměla.

Označení výšky soklu

Další důležitou činností je vyznačení soklu, tj. spodní části domu, na kterou se ve většině případů aplikuje mozaiková omítka (marmolit), kamenný obklad či cokoliv jiného. Účelem je zabránění špinění fasády od odstřikující vody, močení zvířat aj., takže výška soklu je čistě na vás. Navíc by měl lépe odolávat zemní vlhkosti.

Pro označení výšky soklu je nejlepší použít samonivelační laser, pomocí něhož si na fasádě uděláte body, které propojíte nejlépe značkovací zednickou šňůrou. Tou na fasádě uděláte přímku, která bude sloužit pro správné nalepení ochranné fasádní pásky.

Na vlastním domě jsme sokl nechtěli a setkali jsme se s firmou, která nám ji odmítla bez soklu zhotovit, takže svoji funkci sokl má.

Překrytí okolí budovy

V případě, že již v okolí budovy máte zpevněné povrchy nebo záhonky, které nechcete, aby byly potřísněny fasádní barvou, musíte je překrýt. Jak již bylo zmíněno výše, fasádní omítka nejde umýt. Nejlepší je asi karton o šířce nejméně 50 cm. Stavebník použil karton od nových interiérových dveří.

Zajištění lešení

Fasádní omítka se musí nanášet rychle a po celé výšce domu, proto je nutné mít k dispozici klasické lešení, haki lešení nebo plošinu. Stavebník měl k dispozici haki lešení, které vyšlo na jednu nejdelší stranu domu a po využití jsme ho přesouvali na potřebné místo.

Klimatické podmínky

Výrobci většinou doporučují realizaci fasádních omítek od +5 do +25 °C a při použití speciální přísady, takzvaného urychlovače, navíc od 0 do +5 °C. Čím větší je teplo, tím rychleji musíte pracovat, neboť omítka zasychá.

Nám fasádu aplikovali v třicetistupňových vedrech a není s ní problém. Více v článku Realizace fasády rodinného domu.

Technologické podmínky

Pokud máte vícebarevnou fasádu, měla by se správně realizovat ve více dnech. Důvodem je její dokonalost, protože aby se barvy nemísily, musejí se hrany a okraje přelepit fasádní ochrannou páskou, kterou logicky můžete nalepit pouze na vytvrdlý povrch. Výrobci uvádějí, že omítka je zaschlá za 24 hodin při 20 °C.

Aplikace fasádní omítky

Stavebník si zvolil silikonovou omítku Ceresit v bílé a šedé barvě a na sokl marmolit.

Na začátek si zedníci rozmíchali fasádní barvu ve všech kýblech vrtačkou s nasazeným míchadlem. Do každého kýble nalili 1 panáka vody kvůli lepší zpracovatelnosti. Říká se, že se to nemá dělat, ale voda z fasády vyschne a při realizaci fasádní omítky hrajete s časem.

Poté již začala samotná aplikace. Nejprve omítku realizovali kolem oken a dveří a teprve poté v ploše. Nerezovým hladítkem jeden pracovník nanášel omítku na povrch domu a druhý ji plastovým hladítkem točil do finální podoby. Přitom na každém patře byla dvojice zedníků. Šlo to velmi rychle.

Kvůli časovému presu musela být omítka nanesena v obou barvách zároveň. Stavebník chtěl každou stranu jinou barvou, takže hrany po nanesení nebyly dokonalé, protože se do nezatvrdlé bílé aplikovala šedá a naopak. Nicméně tyto detaily se opraví štětečkem dodatečně.

Hned po aplikaci je nutné opatrně sundat ochranné pásky u soklu.

Investor měl také smůlu, že v podstatě celý den mírně poprchávalo, ale s fasádou to nic neudělalo. Nicméně tohle není vhodné počasí pro realizaci. Pokud by začalo pršet víc, voda by omítku smyla. Kvůli dešti jsme museli rovnou opatrně nasadit svody a odstranit lešení, aby kapající, respektive stříkající voda nenadělala neplechu na nové fasádě.

Marmolit na soklu se bude dodělávat dodatečně, neboť ten již nejde aplikovat při nezatvrdlé zbylé části fasády.

Osobně doporučuji barvy střídat pouze ve vnitřních rozích, protože z hlediska designu to působí líp.