Pokládka linolea

Do pokoje jsem chtěla něco bezúdržbového, jednoduchého na instalaci, levného a zároveň hezkého. Volba tedy padla na klasické linoleum, které v této době již nabízí široké spektrum krásných dekorů a příjemného provedení. Vzhledem k tomu, že táta mého kamaráda je podlahář, obrátila jsem se s radou na něj. A dobře jsem udělala, protože jinak bych si koupila linoleum bůhvíjaké kvality a vlastností.

Výběr linolea

Panu podlaháři jsem vysvětlila, že se jedná o malý pokoj v bytě starého panelového domu, do kterého si chci linoleum položit sama. Bylo mi doporučeno si vybrat linoleum od francouzského výrobce Gerflor z řady Texline, neboť se jedná o samovyrovnávací PVC. To znamená, že pod něj nemusím dělat nivelační vrstvu, která by srovnala původní povrch podlahy. Nicméně tato patentovaná technologie zvládne vyrovnat pouze drobné nedostatky, nikoliv velké díry.

Kupte si o pár cm linolea víc než jsou rozměry pokoje.

Dalšími pozitivy této podlahové krytiny jsou 15 letá záruka, povrchová úprava PureClean, která zabraňuje usazování nečistot a eliminuje opotřebení, odolnost proti vrypu, promáčknutí i vodě a splnění jednoho z nejuznávanějších certifikátů Émissions dans l’air intérieur s nejvyšší známkou A+, která deklaruje zdravotní nezávadnost produktu.

PVC si raději objednejte o kousek větší než potřebujete, jelikož místnosti nejsou vždy pravoúhlé. Po svých zkušenostech jsem si pokoj změřila ze všech stran a zjistila jsem, že se rozjíždí. Panu podlaháři jsem pak napsala ty větší rozměry, ale sám mne upozorňoval na to, že koupíme o kousek víc právě z těchto důvodů.

Příprava na pokládku PVC

Mnoho lidí odsuzovalo moji cestu odstranění starého linolea, ale já jsem si stála za svým. Představa, že nové krásné PVC položím na znečištěné, plesnivé a věřím, že i toxické lino, byla nesnesitelná. O všech strastech s odstraněním starého linolea si můžete přečíst v článku Přípravy na nové omítky. Jednalo se strašnou práci, fyzicky i časově velmi náročnou.

Nejenže se muselo odstranit samotné linoleum, ale také veškeré výstupky či kapky barvy či omítek, které nám na podlahu spadly. Povrch musel být co nejrovnější, neboť by se tyto nedokonalosti mohly projevit na PVC.

Na poslední chvíli si mamka rozmyslela, že si linoleum raději nechá položit odborně, takže jsem se této činnosti zbavila. Jakmile přijel pan podlahář, podíval se na připravenost podkladu a zjistil, že jej bude zapotřebí trošku opravit. Já jsem měla za úkol pomocí špachtle odstranit poslední zbytky kapek a pořádné vysátí podlahy. Podlahář si mezitím dojel pro tmel, kterým musel opravit velké hlubší díry viz fotografie níže.

Pokládka PVC

Na samotné pokládce jsem bohužel nebyla přítomna. Nicméně PVC bylo možné položit až po vytvrdnutí tmelu, kterým se spravoval původní povrch. S mamkou jsme si mohly vybrat, zda chceme lino přilepit nebo jej jen položit volně. Vzhledem k tomu, že se jedná o pokoj do 30 m2, bylo nám řečeno, že to není nutné, abychom se vyvarovali budoucího šíleného odstraňování.

Výběr lišt

Na výběr lišt jsem si musela počkat až do chvíle, než jsem měla v ruce kousek lina z pokládky. Jednalo se o nejsložitější část, neboť mi byly doporučeny plastové lišty SLK, ale ty jsem jednoznačně zamítla, jelikož jsou příliš velké a nevzhledné.

Proto jsem se měla podívat do hobbymarketu Hornbach, kam za mnou pan podlahář musel přijet, protože jsem si nemohla vybrat ze dvou variant, která ani jedna neodpovídala mojí představě. Jedny lišty byly moc bílé, druhé měly příměs hnědé. Proto mne poslal ještě do společnosti Mapeto, kde byl ten samý problém. Nakonec mne vzal přímo do skladu Gerflor v Olomouci, kde už práce byla velmi jednoduchá a do 5 sekund bylo vybráno k mé velké spokojenosti. Takže se vyplácí hledat dokonalé řešení.

Připevnění lišt

I tato část byla provedena za mými zády, ale vím, že se lišty musí lepit na zeď, nikoliv k podlaze, neboť podlahové krytiny mají tendenci pracovat. Pan podlahář naštěstí viděl, že mým cílem je dokonalost, takže se mne zeptal, zda chci lišty spojovat pomocí spojek či vnějších a vnitřních rohů. Moje odpověď byla jednoznačné ne, takže jsem mu přidělala práci, jelikož řezy musely být zcela přesné, ale výsledek je mnohem lepší.

V oblasti, kde budou zárubně, se lišty budou dolepovat dodatečně až podle toho, jaká tam bude situace.

Rady na závěr

Linoleum se u dveří přilepilo na oboustrannou pásku, aby pevně drželo a nedocházelo k odlupování, pokud tam není přechodová lišta.

Při první obhlídce mne pan podlahář upozornil na jeden detail, který laika nenapadne. Vzhledem k tomu, že celý byt je již zrekonstruovaný a jen tento pokoj se dodělává, ve vedlejší místnosti je lino již položené. Jenže bohužel tak nešikovně, že když budou zavřené dveře do pokoje, bude na chodbě viditelné linoleum z pokoje, viz fotografie níže (dveře ani zárubně tam zatím nejsou, proto je to ilustrováno s deskou).

Minulí podlaháři totiž lino nedotáhli až do míst, kam měli. Správně by mělo být dotaženo až ke dveřím, nikoliv ke zdi, pokud jsou dveře uchycené z druhé strany. Dá se to řešit obrovskou přechodovou lištou, ale to nechci. Jedinou útěchou je to, že dveře do pokoje se zavírají jen minimálně.

Vzhledem k tomu, že doma máme linoleum, pod kterým je provedena nivelační vrstva, mám srovnání s tím, jaké to je bez ní. Rozhodně vám doporučuji si nivelační vrstvu udělat, neboť povrch je na dotyk o něco příjemnější, i když vzhledově vypadají stejně.