Imitace betonové stěrky svépomocí

Bílé stěny pokoje jsem chtěla doplnit něčím, co upoutá pozornost a zároveň moc nestojí. Je obecně známo, že mé oblíbené betonové stěrky se pohybují v řádech tisíců korun za metr čtvereční, což bylo v případě mé nízkonákladové rekonstrukce nepřijatelné. Proto jsem hledala výrazně levnější alternativu.

Moje kamarádka si krb vyzdobila tak, že jej namalovala na požadovanou barvu a poté barvu roztírala houbičkou. Fotografii nemám, ale výsledek byl podobný tomu na obrázku níže.

Já jsem šla trošku jiným směrem, neboť jsem od toho očekávala víc. Dlouho jsem hledala na internetu, pouštěla si velké množství videí, až jsem se rozhodla pro produkt z prodejny Hornbach. Nicméně aplikovaný jinak než je uvedeno v přiloženém návodu.

Nákup materiálu

Když jsem jej jela koupit, zastihla mne nepříliš příjemná prodejní poradkyně, která mi vnucovala jejich řešení a nedokázala pochopit, že to tak nechci. Její 11 letá praxe, kterou se prezentovala, je sice úctyhodná, ale nevede k novým řešením. Naštvaně jsem se tedy sbalila a odjela pryč, což bylo také způsobeno tím, že na mne již čekaly jiné povinnosti a neměla jsem čas se s ní dohadovat. Možná si říkáte, proč jsem věci nevložila do vozíku a prostě je nekoupila. To jsem taky chtěla udělat, ale paní mne pronásledovala. Když mne viděla s danými nástroji ve vozíku, ihned přiklusala a opět do mne ryla, že s tímto nic nevykouzlím.

S broukem v hlavě jsem tedy znovu usedla k internetu a přemýšlela nad tím, dokud jsem se opravdu neujistila v tom, že si půjdu svojí vlastní cestou. Se stejným seznamem jsem vyrazila do prodejny Hornbach znovu. Již jsem se s paní nepotkala, takže jsem si mohla v klidu nakoupit.

Až doma jsem si uvědomila, že Hornbach umožňuje vrácení nepoužitého materiálu, takže jsem pro jistotu ještě dokoupila 1 kýbl speciální strukturální barvy StyleColor. Podle spotřeby uvedené na kbelíku mi to mělo vyjít i s jedním, ale musela jsem brát v potaz rozdílnou techniku použití.

Přípravy na nanášení designového nátěru

Nejdůležitější bylo si na práci vyhradit dostatek času a další ruce, neboť použitá technika se musela aplikovat při jednom zátahu ve dvou fázích. Teď již vím, že bych to teoreticky zvládla i sama, ale bylo by to hodně psychicky a fyzicky náročné.

I když to na kbelíku barvy nebylo uvedené, zeď jsem den předem napenetrovala přípravkem HET A-Grund.

Poté jsem musela ochránit již namalované bílé zdi. To jsem udělala profesionální maskovací páskou Tesa, kterou jsem nalepila v malých ústřižcích na bílé zdi ve dvou pásech, neboť 1 by mi nepokryl šíři válečku. Důvodem lepení v krátkých ústřižcích je přesnost, které při lepení v kuse nemůžete nikdy dosáhnout.

Zároveň jsem páskou oblepila také potrubí radiátoru, který bych nejraději vyměnila za moderní typ, ale v případě ústředního topení v panelovém domě to není vůbec jednoduché.

Zkouška techniky

Když zkoušíte něco nového, dosud nepoznaného, máte obavy z toho, jak to dopadne. Z toho důvodu jsem si pořídila kus kartonu a danou technikou na něj zkusila nanést barvu. Zdálo se, že to půjde, proto jsem ani nečekala na druhou fázi techniky, protože na kartonu barva vůbec neusychala.

Imitace betonové stěrky

S velkým očekáváním a zároveň obavami jsem otevřela barvu StyleColor Beton a pořádně ji rozmíchala. Můj pomocník si vzal do rukou strukturální váleček, který pořádně namočil v barvě, váleček otřel o mřížku a začal barvu dlouhými tahy v silné vrstvě nanášet na zeď od stropu dolů.

Napjatě jsem to sledovala a čekala na svoji chvíli, která měla dle videí na internetu začít za zhruba 10 minut od nanesení strukturální barvy. Nicméně já jsem čekala cca 30 minut, jelikož barva byla dle mého názoru stále moc vlhká.

Prostoj jsem ale využila k nanesení barvy na okraje zdí a dalších míst, kam se nedalo se strukturálním válečkem dostat. K tomu jsem použila štětec, kterým jsem barvu nanášela v dostatečném množství ne roztíráním, ale jakoby razítkováním nebo jak to nazvat. Cílem bylo dosáhnout co nejpodobnějšího vzhledu, který zanechal strukturální váleček.

Po 30 minutách od započetí prací jsem si do rukou vzala nerezové hladítko a začala roztírat zavadlou barvu na zdech nepravidelnými a dlouhými pohyby do požadovaného vzhledu.

Tímto způsobem jsme zrealizovali imitaci betonové stěrky na celé zdi a spotřebovali jsme na 10 m2 1 a půl kbelíku strukturální barvy. Ještě během probíhajících prací jsem průběžně sundávala maskovací pásky ze zdí, abych se vyhnula nepříjemnostem s odlepením původního nátěru. To se naštěstí nestalo a já se mohla radovat s naprosto dokonalého výsledku, který předčil moje očekávání.

Rady na závěr

Realizovanou zeď musíte provést v jednom zátahu, aby nebyly patrné přechody. Také se nevyplácí něco opravovat, je lepší to nechat tak, jak se vám to povedlo napoprvé. Opravami dosáhnete akorát míst, která budou jednoznačně odlišná než ostatní a budou poutat pozornost.

Strukturální barvu můžete ještě natónovat do vámi požadovaného odstínu pomocí tónovacích barev. Do barvy lze přidat vločky, ať už v metalické, černé (v prodejně Hornbach pod označením Univločky) či jiné barvě.

Pokud chcete vyzdvihnout strukturu na zdi, je možné na ni dodatečně strukturovacím štětcem nanést lazuru v požadované barvě a poté ji hned setřít nerezovým hladítkem. To znamená, že lazura se dostane do otvorů, zatímco povrch zůstane v původní barvě a tím dojde k vykreslení dané struktury.

Pokud vám elektrikář zmastí elektřinu jako mne a zůstane vám tam elektroinstalační krabička, nezapomeňte si nanést barvu také na víčko. Sice na něm barva moc nedrží, ale když se budete snažit, nějak to půjde. Určitě to bude lepší než bílé víčko.

Dobře si zvolte také barvu podkladu, která může sem tam prosvítat. Já jsem měla tu výhodu, že byly vytvořeny nové omítky, které měly sami o sobě šedou barvu, i když výrazně světlejší.

Co budete potřebovat

  • Strukturovací barva
  • Malířská mřížka
  • Maskovací páska
  • Strukturovací váleček
  • Nerezové hladítko
  • Středně velký štětec

Časová náročnost

Ve dvou lidech nám 10 m2 stěrky zabralo zhruba 3 hodiny práce.

26 Komentáře

  1. Dobrý den, prosím mám otázku na betonovou stěrku. Zajímala by mě pevnost, pokud jste do ní náhodou ťukli, zda je pevná jak klasický beton, a jestli se časem neloupe. Marek Děkuji za případnou odpověď na

    1. Krásný den Marku,

      z hlediska pevnosti ji v žádném případě nelze přirovnat k betonu, neboť se jedná o omítkovinu. Nicméně problém s odlupováním jsme nezaregistrovali, ale není aplikovaná v místech, kde by byla vystavena extrémnímu zatížení v podobě malých dětí apod. Ale spávám u ní, chytá se na ni a žádné vady na ní patrné nejsou. Jednoduše si ji představte jako strukturovanou omítku.

    2. Dobrý den měl bych na vás taky dotaz. Vybral jsem sterku z hornabchu a začal testovat různé techniky.. Všechno už vypadá dobře ale po zaschnutí mi přijde že je povrch ještě jakoby zaprášený a chtělo by to něčím setřít nebo řešili jste nějaký takový problém? Dekuji

      1. Krásný den Adame,

        s tímto Vám bohužel nedokážeme pomoci. Náš povrch byl po nanesení technikou uvedenou v článku v pořádku.

        Přeji úspěšné vyřešení problému 🙂

    1. Krásný den Michale,
      my jsme ji aplikovali na novou omítku, kterou jsme nejdříve napenetrovali, neboť předtím tam byl pouze panel s vrstvou tapet.
      Ve Vašem případě bude určitě nutné sundat původní barvu, jelikož by bylo velké riziko, že se začne loupat.
      Nicméně povrch, na který budete stěrku aplikovat musí být jednotný a barevně sladěný s finálním povrchem. Důvodem je skutečnost, že si myslím, že místy bude podklad prosvítat přes stěrku. V našem případě to není tak patrné, protože nová omítka byla šedá, ale pocitově si myslím, že to tak je. Případně byste musel aplikovat větší vrstvu stěrky.

  2. Dobrý den, mohu poprosit o přesný název produktu a případné info zda se dá omývat? Chtěl bych ji na wc. díky moc za vaši odpověď.

    1. Dobrý den Radku. Použili jsme produkt StyleColor Beton. Bez lakování to pravděpodobně omyvatelné vodou není, ale netestovali jsme to. Výrobce ale pro použití neuvádí místa se zvýšenou vlhkostí, jako koupelny nebo kuchyně, ale jen běžné obytné prostory, takže bych počítal s tím, že omyvatelné to není.

    2. Krásný den Radku,

      povrch určitě omyvatelný není. Zajisté je možné jej zalakovat a udělat tak z něj teoreticky omyvatelný povrch. Nicméně povrch je hodně strukturovaný, takže by bylo nutné si s lakem hodně pohrát, aby se dostal do všem skulin.

      Ale jak již bylo řečeno, nezkoušeli jsme to a ani to nemáme v plánu, neboť omyvatelnost v pokoji nepotřebujeme.

      Dále bych Vás chtěla upozornit, že jsme na imitaci neaplikovali postup uvedený na obale výrobku StyleColor Beton, ale víceméně vlastní. Pokud byste se do imitace včetně lakování vrhnul, byli bychom rádi, kdybyste Vaše poznatky s námi sdílel, aby mohli pomáhat dalším lidem.

      Hodně štěstí při práci 🙂

  3. Dobry den a diky za inspiraci. Dnes sem Loft nanasel a rad bych se podelil o zkusenost, Nanaset barvu strukturalnim valeckem je neprakticke – mnohem lepe to jede pokud vezmete zubove hladitko se zubem 4mm a na zed to natahnete jako sterku pak vzit strukturalni valecek, ale nemachat ho v beliku jen spachtli do nej jako natlacit barvu a ocistit a prejet zed krizem krazem.
    Nejvetsi obavu sem mel ze strzeni spicek nanesene barvy protoze sem si nebyl absolutne jisty jakou strukturu ma barva mit abych to proste nezahladil do roviny. Cas byl cca 30min idealni chce to opravdu jemne tahnout hladitkem opatrne od kraju – clovek ma tendenci z kraje vic pritlacit a idelane je to tahat od rohu/kraju sten (pokud velikost steny dovoli). Za dalsi cca 50min sem stenu prejel hladitkem opatrne jeste jednou a za dalsich cca 50min jeste jednou stena se krasne zahladi – tohle sem nikde v navodu nevidel ani tady ani na videu Hornbachu o tom nic neni – videl sem to pri delani podobne sterky na youtube. Podlem to finalni zahlazeni je nejdulezitejsi vec protoze stena pak ziska rovny hladky povrch ktery se jako by trpiti + ta struktura – prekvapilo me jak to dopadlo. At se dilo dari.

  4. Krásný den,

    mockrát děkujeme za sdílení zkušeností a rad. Pokud se chcete pochlubit i výsledkem, můžeme jej s odkazem na Váš komentář publikovat.

    Nicméně Vy jste použil jinou omítku – Loft, my Beton, takže logicky musí být výsledek jiný. Co se týče způsobu nanášení, těch je bezesporu mnoho a záleží na každém, jaký si vybere nebo vyzkouší dle vlastního uvážení.

    S pozdravem a přáním dalších kutilských úspěchů

    ES

  5. Dobrý den, uvažuji o stejné stěrce i stylu nanašení dle Vás…ano jste mi inspirací🙂 jen bych to chtěla ještě dotáhnout k probarvení Vámi zmíněnou lazurou a to nejspíš tmavší než stěrka sama, mužete prosím lazuru doporučit?Nikde jsem nenašla, předem děkuji

    1. Krásný den Lenko,

      bohužel s tím nemám zkušenosti, takže si netroufám něco doporučovat. Na trhu je nespočet produktů, které se chovají odlišně, navíc člověk s fantazií je může používat jiným způsobem než je uvedeno na obale.

      Ve Vašem případě doporučuji se obrátit na specializovanou prodejnu barev a laků s kvalitním a znalým personálem, kde Vám doporučí to nejlepší. Pokud chcete jít na jistotu, pak v hobbymarketu Hornbach by Vám ji měli připravit v míchacím centru dle Vašich požadavků. Alespoň to tvrdí v jejich instruktážním videu.

      Přeji hodně úspěchů při tvorbě vysněné zdi 🙂

      ES

  6. Dobrý den, myslíte, že docílím alespoň trošku podobného výsledku klasicko7, ale hodně hustou barvou? Nebo je nutné použít tuto strukturální barvu? Děkuji

    1. Krásný den Pájo,

      nejsem odborník, takže nedokážu posoudit. Nicméně si myslím, že u této stěrky hraje roli pouze hustota barvy. Tato byla opravdu velmi hustá oproti běžným barvám. V ničem jiném se dle mého názoru nelišila, takže pokud naleznete jinou hustou barvu, mělo by jít docílit stejného efektu.

      Pokud to vyzkoušíte s jinou barvou, budu ráda, když se pak pochlubíte, jak to dopadlo 😇

      Přeji mnoho úspěchů při realizaci ☺️

      ES

  7. Dobrý den mohl bych se zeptat na konkrétní typ válečku kterým jste toto dílo tvořili? Na trhu je velké množství, ale nějak nemohu najít podobný tomu vašemu.
    Děkuji