Malířské práce svépomocí

Před malováním bylo nutné udělat nové omítky, které jsem si sama nedělala, takže z této fáze není žádný článek. Avšak pokud by vás tohle téma zajímalo, můžete zabrouzdat na náš druhý blog o výstavbě rodinného domu, kde máme článek o sádrových omítkách. Nicméně před realizací omítek se musel povrch napenetrovat a ošetřit praskliny v panelech pomocí perlinky. Více vám k této oblasti bohužel neřeknu, takže se pojďme podívat na gró tohoto článku.

Výběr barev

Po téměř 30 letech se žlutou barvou na stěnách jsem ve výběru barvy měla jasno již dávno. Nicméně, pokud si nevíte rady, jakým odstínem si zpestřit pokoj, můžete využít konfigurátory.

Společnost HETColor Simulator, nicméně ten nedoporučuji, neboť je založený na zastaralé a nebezpečné technologii Adobe Flash Player. Z tohoto důvodu jsem ho nemohla ani vyzkoušet.

Konkurenční Primalex se může pochlubit webovou aplikací Color Designer. Zde si můžete vybrat z nabídky fotografií ložnic, obývacích a dětských pokojů, kuchyní, koupelen, chodeb a pracoven nebo si do systému nahrát vlastní fotografii pokoje.

Druhým krokem je výběr barev, které můžete získat z několika zdrojů. Buďto z NCS vzorníku společnosti, předvolených barevných kolekcí, z vlastní fotografie nebo vyhledáním názvu či kódu barvy. Poté můžete začít s virtuálním malováním pokoje. U předvolených pokojů máte zjednodušenou práci, neboť plochy jsou již definované, zatímco u vlastních fotografií si je musíte vydefinovat sami.

Barvy vybírejte s rozumem, neboť každý odstín pokoji dodá jiný charakter. Dokonce ani strop nemusí zůstat bílý.

Speciální typy barev

V dnešní době si již nemusíte vybírat jen odstín barvy, ale také vylepšené vlastnosti barev. Je otázkou, jak v praxi fungují, ale na trhu je naleznete.

Jedná se například o omyvatelné barvy, které odolají i náletům malých výtvarníků, takže nemusíte po každém díle malovat celý pokoj, ale stačí zeď omýt. K dispozici jsou také barvy s tepelně izolačními vlastnostmi, které zvyšují povrchovou teplotu zdí a zamezují tak jejich vlhnutí. Tuto vlastnost využijete především tam, kde je vyšší riziko kondenzace vlhkosti.

Dále existují antibakteriální barvy napuštěné fungicidy, které zamezují výskytu plísní a jiných mikroorganismů. Výrobci zašli tak daleko, že nabízí také barvy pro alergiky pro zdravé klima v místnostech. Je ale otázkou, zda to není jen marketingový tah, kdy na obyčejnou barvu nalepí očím lahodící etiketu.

Můžete také narazit na barvy určené na sádrokarton, které vytvoří vzhled štukové omítky. V nabídce se rovněž nachází strukturální či dekorační nebo chcete-li designové barvy, s kterými jste s trochou šikovnosti schopni napodobit mramor, břidlici, patinu, pískovec, beton, lávový kámen a mnoho dalších.

Přípravné práce před malováním

V našem případě, kdy dochází ke kompletní rekonstrukci pokoje, jsme se vyhnuli dodatečným přípravám, které zahrnují zajištění ochrany nábytku, který nejste schopni přenést jinam, překrytí zásuvek, vypínačů, oken, dveří, radiátorů a jiných prvků, které je těžké z pokoje odstranit. Tím nechci říct, že by vypínače a zásuvky nešly dočasně odstranit, ale ne každý si na to troufne, i když se jedná o jednoduchou práci.

Dále byste si měli zakrýt podlahu a smetáčkem očistit zdi od prachu a nečistot. Pokud navíc ve zdech máte otvory, které nechcete zachovat, měli byste je vyspravit sádrou či tmelem.

Penetrace povrchů

I když to mnoho lidí z řad laické veřejnosti nedělá, je zapotřebí povrch před malováním napenetrovat. Důvodů je hned několik. Penetrace povrch zpevní, zajistí vyšší přilnavost nanášené barvy a sjednotí savost podkladního povrchu. Při použití penetrace byste se také neměli setkat s odlupováním barvy, skvrnami na stěně po vyschnutí či nabalováním původního nátěru na váleček v případě malování na staré povrchy. Rovněž by vám penetrace měla snížit spotřebu barvy, neboť savé povrchy barvu vpijí a je nutné na ně nanést vícero vrstev, zatímco na napenetrovaném povrchu se barva vsakuje minimálně.

V mém případě jsem použila penetraci HET UP-Grund na sádrokartonový strop a HET A-Grund na stěny s omítkou. Myslete na to, že různé povrchy potřebují různé typy penetrací. Obecně bych také asi doporučila použít penetraci přímo od výrobce barvy. Já jsem to sice nedodržela ve 100 %, ale nehodlala jsem na jednu stěnu kupovat další penetraci.

Každý povrch potřebuje jiný typ penetrace.

V příručkách se píše, že penetrace by se měla nanášet nejdříve za měsíc od realizace nových omítek. To je skvělé, ale v praxi nereálné. Nedokáži si představit, že bych o měsíc déle byla někde v azylu, takže jsem povrchy napenetrovala týden po realizaci omítek.

Penetraci jsem nanášela pomocí válečku v jedné vrstvě. Vzhledem k tomu, že jsem nedosáhla na celou zeď v jednom kuse, vrchní část jsem penetrovala až ze štaflí. Při této situaci bylo patrné, co penetrace s povrchem dělá. Již napenetrovaný povrch se „nezamokřil“, ale zůstal v původní barvě – víc napoví fotografie níže.

Stékající penetrační roztok je nutné rozetřít, aby na zdech nezůstaly hrudky.

Malování

Poučky říkají, že by se mělo začínat malbou stropu, ale já jsem malovala skoro celý pokoj najednou. Pro nátěry jsem použila bílou barvu HET Klasik a na jednu stěnu strukturální barvu StyleColor z prodejny Hornbach.

Z průvodců malováním se dozvíte, že je nutné nejprve štětcem namalovat okraje a rohy a teprve poté malovat válečkem plochu. Přitom vám předchozí nátěr nesmí zaschnout. Já to bohužel udělala naopak a hrany jsem dokonce domalovávala po zaschnutí stěn a problém v tom nebyl. Takže pokud to nedodržíte, nic se nestane.

Technika malování je jednoduchá. Namočíte váleček do barvy, otřete jej o mřížku, aby došlo k rovnoměrnému obalení válečku barvou a také odstranění přebytečné barvy, která by stejně cákala všude okolo. Váleček přiložíte vždy o jednu délku válečku od předchozí barvy a plynulým roztíráním se vracíte zpět.

Malování jsem započala bílou barvou a nebrala ohledy na jednu stěnu, která měla mít jinou barvu. Nicméně při malování barevné zdi jsem si již musela dávat pozor. Proto jsem si zakoupila profesionální maskovací pásku Tesa. Tu jsem vždy v krátkých ústřižcích ve dvou pruzích nalepila na bílé zdi. Důvodem využití krátkých ústřižků je přesnější nalepení. Hned po domalování jsem ji odstranila a neměla jsem problém s tím, že by mi sloupla předchozí nátěr. Více o realizaci designového nátěru v tomto článku.

Na zdi jsem aplikovala 3 nátěry a na strop 4 vždy s rozestupem jednoho dne. Nicméně při malování našeho domu Selfiehome v rámci projektu Sami Sobě stačilo aplikovat pouze 2 vrstvy. Nevím, zda je rozdíl způsobem primárně rozdílným povrchem zdí nebo na to má vliv také to, že Selfiehome maloval profesionál.

Rovněž se nemusíte obávat toho, že stěny jsou zprvu flekaté, barva se sjednotí až po vyschnutí, pokud na zdech máte dostatečný počet vrstev.

Čištění nástrojů

Při krátkých přestávkách nástroje můžete nechat ležet. Pokud si uděláte delší pauzu, vložte je do igelitového pytlíku a pečlivě uzavřete. Jakmile práci dokončíte, ihned je umyjte vodou. Měli byste také z okrajů kbelíku odstranit zaschlou barvu, aby se vám hrudky nedostaly do barvy. Příručky rovněž doporučují na barvu do kbelíku nalít trochu vody, aby se nevytvořil škraloup. To jsem ale nedělala a škraloup se mi nevytvořil.

Potřebné nástroje

  • Váleček
  • Malířská mřížka
  • Štafle
  • Maskovací páska
  • Štětec
  • Miništětec
  • Igelity na překrytí věcí
  • Barvy
  • Penetrace

Časová náročnost

Mne malování 4 nátěrů barvy + 1 vrstvy penetrace zabralo 5 dní. Vždy jsem malovala celé dopoledne. Nicméně jsem používala malý váleček, neboť velký byl pro moje ruce příliš těžký.