Rekonstrukce rozvodů vody a odpadů

V rámci kompletní rekonstrukce domu došlo i na rekonstrukci rozvodů vody a odpadů. Což prakticky znamená vybourání a vyřezání starých rozvodů a nahrazení novými rozvody.

Vyměnit rozvody za nové bylo nutné kvůli změně dispozice některých místností. Přibyla například nová koupelna a z původní koupelny se stala šatna apod. Což samozřejmě znamená nutnost natáhnout do nové koupelny nové rozvody vody a odpadů a v původní koupelně je naopak zrušit.

Rekonstrukce rozvodů vody

Výměna byla ale nutná také kvůli tomu, že původní rozvody vody byly tahané ve starých ocelových trubkách. Dnes se již používají praktičtější rozvody v plastových trubkách. Tudíž byly rozvody v celém domě vyměněny za nové plastové.

Vybourávat původní rozvody vody a odpadů ale není vždy nutné. Zapotřebí je to jen tehdy, když by původní rozvody něčemu zavazely. V mnoha případech ale stačí původní rozvody jen částečně vysekat, uřezat a staré trubky jen schovat pod omítku.

Nové rozvody vody jsou tahané částečně ve zdech, částečně v podlaze, ale někde i v sádrokartonových příčkách nebo podhledech.

O tahání rozvodů vody, správné instalaci, montáži, používaných materiálech i svařování plastového potrubí se můžete dočíst v našem článku na blogu o stavbě rodinného domu svépomocí.

Rekonstrukce rozvodů odpadu

U výměny rozvodů odpadu je situace složitější v tom, že na rozdíl od rozvodů vody je nutné u všech odpadů zachovat spád potrubí alespoň 2 – 3 %. Což některé situace může komplikovat. I z tohoto důvodu byly kvůli rozvodům odpadu na několika místech udělány prostupy ve stropě mezi patry, protože jiným způsobem by nebylo možné zachovat potřebný spád. Tyto rozvody následně budou schované v sádrokartonu, případně přímo ve zdi pod omítkou.

Současně s tím bylo ale nutné vymyslet nové napojení na centrální kanalizaci v podlaze ve sklepě. Bylo tedy nutné vybourat část podlahy sklepa a vyřešit nějak dodatečné napojení. Jako nejjednodušší možnost se nakonec ukázalo vyřezání otvoru úhlovou bruskou přímo do původního potrubí a napojení nového potrubí. Prostor kolem spoje byl následně utěsněn montážní pěnou a celý spoj byl zalitý do betonu.

Kromě nového napojení na centrální kanalizaci bylo nutné vyřešit také odvětrávání nových rozvodů odpadu. Protože se jedná o svislé rozvody pro WC, je nutné je odvětrávat, aby se při spláchnutí WC v potrubí neudělal špunt z vody, který by následně vysál vodu ze sifonů umyvadel, což by způsobilo zapáchání. I když by odvětrávání mělo být řešeno stejným průměrem jako samotné potrubí (DN110), kvůli úspoře místa byly pro odvětrávání použity HT trubky DN75. Odvětrávání je zakončené na nepoužívané půdě ventilační hlavicí.

Kompletní článek o rozvodech odpadů v rodinném domě najdete v článku na našem blogu o stavbě rodinného domu svépomocí.

8 Komentáře

  1. Dobrý den,
    rád bych se zeptal zda Vám ten svislý odpad prochází obytnou místností? Nebojíte se případného hluku? Mám podobně řešený odpad, přes hostovský pokoj a obávám se právě hluku při tekoucí vodě.

    1. Dobrý den Slávku. Obytnou místností přímo ne, odpad prochází chodbou. Takže hluku se nebojím. Pokud by to mělo procházet přímo obytnou místností, asi by to mohl být problém a chtělo by to nějaké odhlučnění (vata, protihlukový sádrokarton apod.).

  2. Dd, to zaústění do „centrální kanalizace“ je průser:

    – 90tka koleno? Zásadně na kanalizace a odpady nepoužívat, základní pravidlo
    – ten přípoj je kolmý, nemá žáden úhel, tedy tok nebude směrován požadovaným směrem, ale rozbije se a bude se tlačit i zpětným směrem. Pokud je to slepá větev, bude to zarůstat
    – pěna bude nasávat šmak z kanalizace a vhlkost
    – na ostrých hranách se bude zachytávat „bordel“

    Zkrátka, toto místo bude časem obrovský problém. Proč to říkám? Protože teď řeším to samé. Tak si někdo před 15ti lety chtěl zjednodučit práci a takhle to zprasil a řádně pro jistotu zalil betonem a zaarmoval. Když už není vůle to udělat pořádně (přesuvky, spojky, 45st přípojka a další), tak ALESPOŇ nechat revizní šachtu nebo čistící otvor. Dá se to udělat jak zátěžově, tak designově. Vaše řešení by mělo být varováním, jak správně nedělat kanallizaci.

  3. Dobrý den, mohl bych se zeptat, jestli byste mi mohli doporučit nějakou firmu nebo fyzo, které se tímto zabývají? Potřeboval bych natáhnout rozvody vody a odpadu do obýváku, abych mohl že současné kuchyně udělat pokoj a v obýváku KK. Děkuji moc. dP

      1. Já vím,že jste si to dělali sami, ale neznáte ani nějaké živnostníky?Resp., sám si na to netroufnu a nechtěl bych sem zvát rovnou nějakou firmu, co si za to řekne ranec a ještě to nebude dobře udělané…Jinak, teda klobouk dolů před vámi všemi pánové, že to děláte sami👍