Zaměření oken a dveří při rekonstrukci

Zaměření oken a dveří při rekonstrukci je v podstatě stejné jako zaměření oken a dveří u novostaveb. Náš investor si jako dodavatele oken a dveří vybral firmu Sokol Okna, který dodává okna a dveře od firmy VEKA.

Zaměření oken a dveří

Zásadní rozdíl je v tom, že u rekonstrukce pravděpodobně budete zaměřovat stavební otvory na okna a dveře ještě před tím, než se stanou skutečnými stavebními otvory pro budoucí okna. Okna ani dveře při rekonstrukci totiž nemusíte vybourávat a dokonce ani nemusíte mít otvory připravené na finální velikost pro zaměření. Stačí se s realizační firmou domluvit na zaměření a oni přijedou a vše si dle domluvy zaměří. Rovnou vám dají i pokyny k tomu, jak otvory připravit pro montáž oken a dveří. Jediné, co musíte znát, je výška finální podlahy v místnostech s dveřmi nebo francouzskými okny.

V našem případě byl plán většinu oken zvětšit oproti původním. Při zaměření se tedy stavebník s realizační firmou domluvil na finální velikosti oken a také tloušťce podlahy (kvůli výši purenitu, který bude pod rámem okna). Otvory je tedy po zaměření potřeba zvětšit či zmenšit přesně dle domluvy na potřebnou velikost. Jinak by totiž vyrobená okna do otvorů neseděla.

Okna i dveře se zaměřují pomocí laserového dálkoměru.

Zaměření rolet

Součástí dodávky oken budou také venkovní rolety. Technik tedy při zaměření oken rovnou naplánoval požadavky na stavební připravenost pro rolety. V našem případě to znamenalo u největších oken nechat 5 cm zapuštěné překlady u okna. Do tohoto prostoru + do fasádního polystyrenu bude následně umístěn kastlík pro rolety.

Vypracování cenové nabídky

Pro finální cenovou nabídku musíte mít kromě zaměřených velikostí otvorů ujasněné také další věci. Jedná se například o typ oken a dveří (plast, dřevo nebo hliník), barvu rámů zevnitř a zvenku, typ kování, různé bezpečnostní prvky, magnety pro zabezpečovací systémy atd. A samozřejmě obecně model oken a dveří, který chcete. Snad každý výrobce má totiž několik různých modelů podle vlastností a tedy i ceny.

Čím vyšší celková cena zakázky je, tím větší možnosti máte při vyjednávání slevy. Je tedy potřeba myslet i na to, abyste do původní objednávky dali vše, co budete chtít objednat. Pokud byste na něco zapomněli, nová objednávka na zbylé věci by již měla nízkou hodnotu a tím pádem byste se nedostali na takovou slevu.

Pokud navíc současně s okny objednáte i další věci jako například žaluzie, rolety nebo sítě proti hmyzu, opět máte lepší možnosti vyjednání nějaké slevy.

Dodací lhůta oken a dveří

Pokud si necháte vyrobit dveře a okna na míru, je nutné počítat s tím, že taková výroba zabere nějaký čas. V případě našeho investora je doba dodání 4 až 6 týdnů od podpisu smlouvy, ale ze zkušenosti víme, že to může být i 8 a víc týdnů. Je tedy nutné okna začít řešit včas, aby vám pak nebrzdily další stavební práce.