Přípravy na nové omítky

Po téměř 30 letech bydlení v panelovém domě se kompletní rekonstrukce dočkal také dětský pokoj. Jednalo se o poslední nerekonstruovanou část bytu. Ale po současných zkušenostech nedoporučuji rekonstruovat ve fázích, neboť si tím přidáte více starostí i peněz.

Vyklizení pokoje

Konečně nadešel čas se zbavit žluto žabincového skladu s harampádím, odporným kobercem, stropem oblepeným polystyrenovými dílci, milionem vrstev tapet a dalšími hrůzami, z kterých by vás přecházel zrak.

Na rekonstrukci je nutné myslet s předstihem, neboť je dobré si zajistit dostatečný počet úložných boxů na věci. My jsme použili banánové krabice a papírové bedny, které jsme shromažďovali dlouho. I když se může zdát, že obchody jsou jich plné, není tomu tak. Naším největším zdrojem byl velkoobchod Makro a stejně se podařilo sehnat cca 2 až 4 krabice denně. Celkem jsem jich použili zhruba 50.

Zajistěte si úložné boxy zavčas.

Další otázka je, co se starým vybavením. Pokud jej neodvezete rovnou do sběrného dvora, pak opět apeluji na to, abyste inzeráty zveřejnili s velkým časovým předstihem. Já jsem měla štěstí a pomocí slev a darování jsem se veškerého nábytku zbavila během 14 dní. Lidé často slyšeli na slevy, takže když mi volali s tím, že by se na to přijeli podívat za týden, řekla jsem jim, že pokud si to odvezou ještě dnes, dám jim slevu. A mělo to úspěch.

Při prodeji/darování starého vybavení zveřejněte inzerát s dostatečným časovým předstihem.

Zároveň se jedná o ideální příležitost se zbavit věcí, které jste jednou uložili do skříní a již nikdy je nevytáhli. Vzhledem k tomu, že si vážím životního prostředí, vždy se v prvé řadě snažím takovým věcem najít nové využití nebo majitele. K prodeji či darování věcí se mi nejvíce osvědčil Bazoš.cz. Zkoušela jsem i Sbazar.cz, Profit či LetGo, ale nikde jsem nezaznamenala takovou úspěšnost jako na Bazoši. Slyšela jsem, že dobrých výsledků se dosahuje také na Marketplace na Facebooku.

Možná si říkáte, proč darovat věci, když je jednodušší je vhodit do kontejneru. Je to názor, který bohužel bude převládat, ale uvědomte si, že planetu máme jen jednu. Navíc darováním věcí získáte dobrý pocit, úsměvy obdarovaných a někdy také malý dárek v podobě nějakých dobrot.

Nedávno jsem se také dozvěděla, že v Olomouci funguje bazar, který vezme do komisního prodeje v podstatě cokoliv a jednou měsíčně vám vyplatí 50 až 70 % z vydělaných peněz za prodej vašich věcí, což se vyplatí.

Staré oblečení se dá i zpeněžit.

Staré oblečení se dá zpeněžit například na Vinted nebo v prodejnách H&M či Marks & Spencer, kde za každou tašku starého oblečení získáte voucher v hodnotě 30 Kč na nákup nového oblečení. Pokud vás problematika odpadů zajímá, můžete si přečíst tento článek na našem druhém blogu.

Sundání starých tapet

Po dlouhém vyklizovacím procesu jsem se vrhla na sundávání starých papírových tapet, což nebyla žádná sranda. To, že jsou papírové, poznáte velice snadno, neboť nové typy tapet sundáte vcelku, zatímco papírové se trhají.

Jako první jsem sáhla po PET lahvi s vodou, kterou jsem tapety kropila. Všude bylo mokro, ale tapety se podkladu pustit nechtěly.

Další den jsem si tedy vypůjčila zednickou špachtli a malířský váleček, který jsem namáčela v mýdlové vodě. A rázem to šlo úplně jinak. Na internetu píšou, že stačí čistá voda, ale mne se více osvědčila mýdlová.

Tapety bylo nutné přejet válečkem mnohokrát, než povolily. Místy se podařilo tapety sejmout ve větších kusech, jinde po milimetrech. Pokud máte na tapetách aplikovanou barvu, pak budete celí ušmudlaní, protože barva se z tapet uvolňuje a stříká všude. Na tuto aktivitu zároveň počítejte s větší časovou dotací. Obecně to záleží na tom, jak moc byly tapety nalepeny.

Měla jsem v plánu na jedné stěně odhalit panel a nechat jej jako pohledový, ale bohužel kvalita provedení nebyla vůbec dobrá, takže jsem z této myšlenky musela ustoupit.

Sundání polystyrenových dílců ze stropu

Následně jsem se se špachtlí v ruce vrhla na sundávání polystyrenových dílců ze stropu. Opět držely jako přibité, takže jsem se pořádně nadřela. Ale nemusíte se bát, pokud jste při jejich lepení nepoužili tolik lepidla jako my, pak to budete mít jednoduší.

I když to byla těžká práce, z které mne bolely ruce a ramena, byla za chvíli hotová. Jsem pracant, který zásadně nenosí rukavice (možná taky proto, že mi jsou všechny velké), ale vám je doporučuji. Samozřejmě jsem si odřela všechny klouby prstů, které jsem si nestihla oblepit náplastí.

Finální přípravy na omítky

Před realizací omítek je nutné sundat veškeré hřebíky, garnýže, zárubně, zásuvky a jiné. Výhodné je naopak ponechat staré linoleum nebo koberec, abyste nemuseli čistit podklad od kapek omítkoviny. Pokud se stejně jako já vrhnete také na demontáž elektrických součástí, nezapomeňte si vypnout pojistky.

Odstranění starého linolea

Vzhledem k tomu, že jsme si na aplikaci omítek nechali starý koberec, aby nebyla znečištěna podlaha, mohli jsme odstranit i linoleum, abychom při dodatečném odstraňování neponičili nové omítky. Pokud jsem říkala, že sundávání tapet byla hrůza, pak demontáž linolea byla naprostá katastrofa. S maminkou jsme s tím ani nehnuly obyčejným taháním za rohy. Zkusily jsme tedy k linoleu připevnit provázek s držákem, za který jsme tahaly, ale také bez výsledku.

Proto jsem sedla k internetu a nalezla na něm informaci o tom, že horkovzdušnou pistolí to jde. Po prostoji způsobením sháněním přístroje jsem zjistila, že je to naprostý nesmysl. S linoleem, respektive lepidlem, ani vysoká teplota nic neudělala.

Nezbývalo tedy nic jiného než pozvat nějakého chlapa, který by nám s tím pomohl. Mezitím jsem zjistila, že lepidlo dokáže rozleptat voda, ale jak ji pod lino efektivně dostat mne nenapadlo. Nicméně nejschůdnějším způsobem bylo nařezání linolea lámacím nožem na tenké pásy a jeho následné tahání. Bohužel po něm často zůstával zbytek přilepený na podlaze, který jsem již s pomocí mýdlové vody a zednické špachtle seškrabávala.

Pokoj má jen 12 m2 , přesto odstranění starého linolea bylo velmi fyzicky náročné pro jednoho muže, takže se na to pokuste sehnat vícero pracantů.