Instalace myčky na nádobí

Když si Evina máma nechala před 2 lety nechat udělat novou kuchyň, nenechala se přesvědčit, že si má do kuchyně dát myčku na nádobí. I když jsme jí nejen my říkali, že je to super pomocník, který ušetří spoustu času, nenechala se přesvědčit. Argumentovala tím, že mytí nádobí ji baví a že myčka na nádobí je do moderních domácností pro moderní lidi, což ona není.

Nicméně po dvou letech sama přišla s tím, že by myčku na nádobí ocenila. Na kuchyňské lince se jí hromadilo nádobí, které při častém hlídání své vnučky nestíhala umývat.

Výběr myčky na nádobí

Při výběru myčky jsme měli poměrně jasno v tom, že to musí být Bosch. S Bosch máme velmi dobré zkušenosti a navíc je to obecně velmi kvalitní výrobce, který patří mezi špičku v mnoha oborech.

Druhým zcela jasným parametrem byla šířka 45 cm. To bylo dané dispozicí kuchyně. Jediné místo, kde mohla myčka být, bylo místo rohové skříňky. Tato rohová skříňka byla prakticky nepoužívaná, protože byla i těžko využitelná. A její šířka byla právě 45 cm. Navíc měla výhodnou pozici, protože byla hned vedle dřezu. Díky tomu bylo možné se snadno napojit na odpad i přívod vody.

Původně jsme měli vybranou myčku Bosch SPS69T78EU, což je nejvyšší řada 6, ale starší model. Díky tomu, že to byl starší model, byl nabízený za stejnou cenu jako nižší řada 4 u nejnovějších modelů. Nicméně po objednání jsme zjistili, že myčka již není dostupná, takže jsme museli hledat jinou alternativu.

Kvůli požadované ceně kolem 12 000 Kč padl výběr na Bosch SPS46II05E. Tato myčka nádobí je totiž velmi tichá a úsporná. Myčka dorazila hned následující den.

Instalace myčky na nádobí

Kvůli instalaci myčky nádobí do již existující kuchyně bylo nutné udělat nějaké stavební úpravy a změny.

Vyřezání kuchyňské linky pro instalaci myčky na nádobí

Jako první jsme museli odmontovat dveře a výsuvný koš rohové skříňky. Dále bylo potřeba odmontovat některé desky skříňky, abychom do ní lépe dostali.

Protože myčka musí stát kvůli své výšce na zemi, bylo nutné uřezat dno skříňky, které je jinak společné pro všechny skříňky kuchyňské linky, takže není možné ho jednoduše vytáhnout. K tomu jsme použili kotoučovou pilu („mafl“) a dořez u stěny jsme dořízli pomocí ocasky. Deska byla na jedné straně přišroubovaná pomocí dvou šroubů, ke kterým se nebylo možné dostat. Tyto šrouby jsme tedy museli ulomit a následně pomocí úhlové brusky („flexa“) uříznout.

Spodní lištu, která má jen pohledovou funkci a schovává prostor pod skříňkami, jsme uřízli opět pomocí ocasky.

Jako poslední bylo potřeba uříznou záda skříňky, abychom myčku mohli zasunout prakticky až ke stěně. Záda skříněk jsou obvykle ze sololitu, který lze velmi snadno řezat nebo i opatrně ulomit. My jsme ho řezali kotoučovou pilou a kraje dořízli opět ocaskou. Pod kuchyňskou linkou se nachází ještě deska, která linku zpevňuje v místě spoje, který byl přímo nad touto skříňkou. Tuto desku jsme tedy museli také uříznout. Aby ale stále plnila svůj význam zpevnění kuchyňské linky, podepřeli jsme ji pomocí jiné desky, která nám zbyla.

Příprava elektřiny pro myčku na nádobí

Po úpravách kuchyňské linky jsme se vrhli na elektřinu pro myčku na nádobí. Původně jsme chtěli využít zásuvku, která byla přímo nad kuchyňskou linkou v místech myčky na nádobí. Zjistili jsme ale, že tuto zásuvku nemůžeme použít. Abychom se k ní dostali, museli bychom buď vrtat do kuchyňské linky nebo sekat do zdi, čemuž jsme se chtěli pokud možno vyhnout.

Druhou možností bylo využít zásuvky, která je pod kuchyňskou linkou za sousední skříňkou a snadno bychom se tedy do ní napojili. Jenže jsme následně zjistili, že do této zásuvky je připojený elektrické škrtání plynového sporáku a také trouba, která sama o sobě má příkon 3 200 W, tedy 13,9 A, což by spolu s myčkou (2 300 W) bylo na 16 A jistič moc. Oba spotřebiče by tedy nemohly běžet zároveň, což by bylo docela velké omezení vzhledem k tomu, že troubu používají poměrně často.

Při vypínání jističů jsme zjistili, že minimálně některé zásuvky v bytě nejsou zapojeny za hlavním jističem, protože po vypnutí hlavního jističe TV v obývacím pokoji stále fungovala.

Zbývalo tedy jen napojit se a zásuvku lednička, která naštěstí má svůj vlastní 16 A jistič, přitom její příkon je jen 170 W, takže bez problému může běžet spolu s myčkou. Jenže elektrikář, který při rekonstrukci dělal rozvody, umístil zásuvku pro ledničku za vestavěnou skříň. K této zásuvce se tedy není možné nijak dostat. Museli bychom rozřezat záda skříně, abychom se k ní dostali. Kabel k této zásuvce byl naštěstí veden jen v liště. Bylo tedy nutné kabel z lišty vytáhnout, rozstřihnout ho, umístit do nové elektroinstalační krabice a WAGO svorkami spojit a napojit na něj nový kabel k zásuvce pro myčku na nádobí.

Příprava vody a odpadu pro myčku na nádobí

Dodavatel kuchyně naštěstí myslel na myčku v budoucnosti a odpad dřezu již rovnou vybavil i přípravou pro napojení myčky na nádobí. U odpadu tedy stačilo jen sundat záslepku a připojit odpadní hadici z myčky na nádobí.

U vody to bylo komplikovanější. Bylo nutné koupit roháček s možností připojení myčky i kohoutku u dřezu (1/2″ vstup, 3/4″ připojení myčky a 3/8″ připojení kohoutku dřezu). Museli jsme tedy odšroubovat původní roháček a našroubovat nově koupený. Před našroubováním je samozřejmě nutné na závit namotat teflonovou pásku.

Tím byla příprava dokončena. Zbývalo jen našroubovat zpátky některé desky, které jsme z linky sundali kvůli lepší manipulaci. A následně jsme mohli již myčku zasunout na své místo a vyzkoušet.

Časová náročnost instalace myčky na nádobí

Celková časová náročnost byla cca 6 hodin skutečné práce, proto doporučuji si na to vyhradit celý den.

Nářadí použité pro instalaci myčky

  • Aku vrtačka se šroubovákem + sada bitů (včetně torxů)
  • Kotoučová pila
  • Pila ocaska
  • Úhlová bruska
  • Sada šroubováků
  • SIKO kleště
  • Vodováha
  • Lámací nůž
  • Štípací kleště
  • Pravítko + tužka
  • Metr
  • Vysavač

Materiál použitý pro instalaci myčky

  • Teflonová páska
  • Rohový ventil pro připojení myčky na nádobí a kohoutku dřezu
  • WAGO svorky
  • Kabel CYKY-J 3×2,5
  • Zásuvka na 230 V
  • Elektroinstalační krabice
  • Kovová SK-páska na přitažení odpadu myčky na nádobí

13 Komentáře

  1. Dobrý den.
    Kuchyň je již od začátku špatně navržena a způsob instalace volně stojící myčky tragédii jen završuje. Jestli má pan montér výuční list, tak by ho měl vrátit.
    Dílu zdar 🙂

  2. Dobré odpoledne, prosím o radu. Připojili jsme přívod vody do myčky na kuchyňskou baterii. Na tudo baterii je připojen průtokový ohřívč vody. Po připojení myčky , po zatažení kohoutků na teplou a studenou vodu, z těchto ještě nějakou dobu vytéká voda. Vypadá to, jako by tekla z toho ohřívače, navíc tento vodu přestal ohřívat. Děje se to i když zavřeme přívod k pračce. Je to možné, že by se tam tvořil nějaký podtlak, nebo shodou náhod se nám porouchal ohřívač. Nevíme si rady. Díky za odpověď

    1. Krásný den,

      kuchyň byla vyrobena dnes již neexistující společností Kuchyně Jensen v Olomouci. Původní studio bylo převzato společností Kuchyně Lendr. Nicméně mi přijde, že cenově se dostali do úplně jiné kategorie než byly Kuchyně Jensen.

      Přeji nádherný den

      ES

  3. Dobrý den. Mám dotaz ohledně montáže aquastopu. Na yputube videu je montován směrem nahoru. Předpokládal jsem, že by měl směřovat dolů, případně max. vodorovně. Nebo na tom vůbec nazáleží, jak je přítok vody orientován?

  4. Dobry den,prosím potřebovala bych poradit zda máme dobře vedenou myčku nádoby vodu máme přes strop ze sklepa mám to nafocene opravdu už nevím nakoho se obrátit .Totižto myčka se nám brzo pokazí a pořát dokola už máme několikátou děkuji Maria