Vytvoření magnetické zdi v jakékoliv barvě svépomocí

Při plánování designu svého nového projektu Šantovka Star(t)s jsem si vymyslela magnetickou zeď na vzkazy, takže mi nezbylo nic jiného, než se pustit do práce a doufat, že zeď bude fungovat, jak má. Při té příležitosti jsem se rozhodla realizovat magnetickou stěnu také mamince k uchycení fotografií, které si rozmisťuje všude po bytě bez jakéhokoliv systému, takže magnetická stěna by mohla jednotný vzhled zachránit a omezit také nepříjemné vrtání do zdi.

Výběr materiálu ma tmavou magnetickou zeď

Po dlouhém studiu recenzí a barev s magnetickým efektem a s omezeným rozpočtem jsem se rozhodla pro barvu Magnet Paint od výrobce MagPaint Europe. K magnetické barvě jsem si rovnou pořídila magnety s magnetickou silou 900 g. Realizace magnetické stěny se ovšem neobejde bez penetrace. Na tu jsem však zapomněla a utíkala jsem do první prodejny barvy laky ve své blízkosti, kde jsem koupila nejlevnější a nejmenší balení penetrace.

Co budete potřebovat na tmavou magnetickou stěnu?

  • Penetrace
  • Nádoba, kam vlijete penetraci pro zředění a k následnému použití
  • Váleček nebo štětec na penetraci
  • Špachtle/klacek nebo cokoliv jiného na důkladné promíchání barvy
  • Igelit na zakrytí povrchů
  • Papírová páska na vyznačení plochy
  • Magnetická barva (v mém případě Magnet Paint zakoupená u Unimagnet)
  • Váleček na magnetickou barvu
  • Vanička na malování
  • Pokud nemalujete na celou zeď, budete potřebovat metr a tužku k vyznačení

Výběr materiálu na magnetickou zeď v jiném odstínu

Nicméně mi bylo jasné, že maminka se nespokojí s antracitovou barvou, proto bylo nutné přijít s řešením, u kterého bude finální barva světlá. To byl velký oříšek, když jsem nechtěla za zeď utratit desetitisíce s produktem Chytrá zeď a nenašla jsem žádného jiného výrobce, který by magnetickou barvu nabízel v jiném než tmavě šedém odstínu.

Obešla jsem několik obchodů, prošla nespočet článků, zkoukla mnoho videí, ale nikde jsem nedostala jednoznačnou odpověď. Z první realizace jsem věděla, že magnetický efekt je dobrý na originálním nátěru, ale co se stane po natření dodatečnou barvou? Na to odpověď nikde nebyla. Všude jen upozorňovali, že přetřením jinou barvou se magnetický efekt sníží. Ale o kolik? Bude to dál použitelné? K tomu se nikde nevyjádřili.

Na základě informací na internetu jsem se rozhodla magnetickou barvu přetřít latexovou nebo vinylovou barvou. Ovšem po návštěvě specializované prodejny mne od tohoto záměru naprosto odradili, neboť budoucí případné odstranění by bylo o nervy všech zúčastněných. Proto jsem na doporučení koupila bílou a růžovou barvu Dulux z kolekce Colours of the World. Ale šla jsem do rizika, neboť nikdo se mi nezaručil za to, že magnetický nátěr bude fungovat a že barva překryje tmavě šedou magnetickou barvu.

Co budete potřebovat na magnetickou stěnu v jiném odstínu?

  • Vše výše uvedené +
  • Barvu na překrytí ve zvoleném odstínu (já použila Dulux z kolekce Colours od the World)
  • Nový váleček

Přípravy prostoru

Čím lepší přípravu prostoru si uděláte, tím méně problémů budete řešit. To znamená, čím pečlivěji si zakryjete okolí, tím méně úklidu a oprav vás čeká. Je vhodné využít širokou papírovou pásku k vyznačení oblasti výmalby. Pokud ji potřebujete nalepit rovně, budete potřebovat pomoc druhého člověka.

Příprava povrchu

První fáze spočívá v penetraci povrchu zdi. Penetrace vám povrch zpevní a zároveň sjednotí jeho savost, takže výsledná barva nebude mít různé odstíny, bude lépe držet atd. Penetrace se většinou ředí s vodou v uvedeném poměru a je nutné ji nechat zaschnout dle návodu. Na schnutí má vliv také okolní teplota a vlhkost. Moje penetrace Rokolatex Plus měla dle výrobce schnout 8 hodin.

Nové povrchy je nutné často nechat vyzrát několik týdnů. Vždy se řiďte pokyny výrobce zakoupeného produktu.

Nanášení magnetické barvy

Magnetickou barvu je nutné velmi pečlivě rozmíchat do tmavě šedé jednolité barvy, což trvá poměrně dlouho. Vzhledem ke své netrpělivosti jsem žádné jiné materiály tak dlouho nikdy nemíchala.

Magnetickou barvu Magnet Paint jsem nanášela obyčejným válečkem. První vrstva magnetické barvy byla hodně škaredá a magnetický efekt byl nulový. Dvě vrstvy magnetického nátěru stále nestačily k ucelené barvě zdi, ale z hlediska magnetického efektu bylo jedno, zda má zeď 2 nebo 3 nátěry. Prováděla jsem test, kdy 2 i 3 vrstvy se stejným magnetem unesly totožný počet potištěných papírů A4, tj. 5 ks s výše uvedenými magnety s magnetickou silou 900 g.

Až 3. vrstva povrch ucelila do jednotné tmavě šedé barvy. Každou vrstvu je nutné nechat zaschnout minimálně 4 hodiny. Poté povrch nechte vyzrát minimálně 24 hodin. Po poslední aplikaci okamžitě opatrně sejměte papírovou pásku.

Na obalu výrobce je napsáno, že pro silný magnetický efekt jsou zapotřebí 4 vrstvy, které jsou schopny na neodymových magnetech 29 mm udržet až 19 listů papírů. Tohle vám nemohu potvrdit, neboť jsem všude aplikovala úsporné 3 vrstvy a nemám ani dané magnety.

Magnetická zeď v jiném odstínu

Magnetická zeď v jiném odstínu se zdála býti velkou výzvou, ale jak se ukázalo, bylo to jednodušší, než jsem čekala. Po dokončení 3. nátěru magnetické barvy a vyzrátí v délce 24 hodin jsem s nejistotou přešla na 1. nátěr bílou barvou Dulux (odstín bílé plachty) lehounce smíchanou s růžovou barvou Dulux (odstín provence).

Běžně se to řeší koloritem, ale mojí mamince v obchodě prodali špatnou barvu (místo lehounce růžové starorůžovou) a já jsem si toho nevšimla včas, abych ji mohla vyměnit či vrátit. Proto jsem dodatečně koupila bílou barvu od stejného výrobce a do ní jsem vmíchala jen velmi malé množství růžové.

Po aplikaci 2 vrstev jiné barvy magnetický efekt zeslábne jen velmi nepatrně.

První vrstva barvy již velmi dobře kryla původní tmavošedý nátěr, ale nebylo to úplně ono. Bylo nutné aplikovat ještě jednu vrstvu barvy, která již plně splnila účel. Magnetický efekt mírně neslábl, konkrétně o 1 ks čistého papíru A4 z 6 ks na 5 ks na jednom magnetu. Ale to mne vůbec netrápí, neboť jsem se bála, že po aplikaci barevného nátěru bude magnetický efekt úplně minimální, což není pravda.

Prosáknutí barvy přes papírovou pásku

Správně by se papírová páska měla hned po aplikaci odstranit. Já jsem ji tam ale potřebovala na 6 různých vrstev, takže se mi nechtělo ji pokaždé sundávat a vylepovat znovu, neboť bych se nikdy netrefila přesně. Z toho důvodu mi prosákla barva pod pásku a vytvořila efekt rámečku, který jsem na zdi neopravovala a nechala ho tam s tím, že to bylo cílené.

Pokud chcete odvést dokonalou práci, pak doporučuji odstranění pásky po posledním magnetickém nátěru a pro další vrstvy aplikování nové pásky.

Dosažení top efektu

Výrobce doporučuje během schnutí povrch jemně vyhladit hladítkem nebo jemně zbrousit. Tuto úpravu jsem ale nedělala.

Spotřeba barvy

Výrobce na obale uvádí, že 5 litrů barvy vystačí na 10 m2 na 2 nebo 3 nátěry, na webu je pak uvedena lepší formulace, že 500 ml vyjde na 1 m2 ve 3 vrstvách. Já jsem měla skutečnou spotřebu menší.

Fungují na zdi všechny magnety?

Jednoznačně ne! Pozor na to. Nejsem odborník v této oblasti, ale z 8 starých magnetů, které jsem doma našla, na zdi zdržely jakž takž 2 z nich.

Na magnetické stěně nefungují všechny magnety.

Proto doporučuji koupi neodymových magnetů. Jako zcela dostačující považuji ty mnou koupené tj. neodymové magnety s magnetickou silou 900 g, ale klidně si můžete koupit silnější. Tyto považuji za skvělé i díky jejich velikosti, která je tak malá, že na zdi nejsou skoro patrné.

A pokud chcete větší výzvu, můžete mrknout na náš druhý blog Selfiehome, kde jsme z magnetického nátěru vytvořili na zdi mapu světa.

2 Komentáře

  1. Dobrý den, mužu se zeptat, zda s použitým magnetem síly 900g je třeba má jednu A4 4 magnety (do každého rohu, nebo opravdu stačí jen jeden?)
    Předem Dekuji za odpověď!

    1. Krásný den Terezo,

      opravdu stačí pouze jeden magnet na A4, a to jak na měkký, tak tvrdý papír. Nicméně při absenci magnetů ve všech rozích po čase dochází ke zkroucení papíru.

      Přeji úspěšnou realizaci 🙂

      ES