Vyřízení hypotečního úvěru na rekonstrukci

Pokud se rozhodnete rekonstruovat starý dům či byt z půjčených peněz, pak vás čekají jiné procesy než při žádosti o hypotéku na novostavbu, o které jsme psali na našem blogu o výstavbě domu.

Dle našich zkušeností je nejlepším poskytovatelem hypoték Hypoteční banka. Určitě ale stojí za to oslovit vícero subjektů. Posuzuji to z toho hlediska, že my i všichni z našeho okolí nakonec podepsali hypotéku u Hypoteční banky. Ale obracejte se jen na banky, nikoliv úvěrové společnosti, které vás sedřou z kůže. Dříve než půjdete žádat o úvěr, seznamte se s hypoteční kalkulačkou, díky které získáte alespoň základní přehled kolik budete platit, jak dlouho, s jakým úrokem apod.

Níže naleznete požadavky Hypoteční banky, nicméně je možné, že se potkáte ještě s jiným postupem vyřízení hypotečního úvěru. Každá banka si podmínky stanovuje jinak a přístup může být jiný i od různých zaměstnanců.

Katastr nemovitostí

Pokud budete žádat o hypotéku na rekonstrukci domu, ujistěte se, že máte v katastru nemovitostí zapsány veškeré stavby na dotčeném pozemku. Staré domy jsou často dostavovány o přístavby, terasy, garáže, bazény a jiné stavby, přičemž do katastru nemovitostí to již nikdo nezaeviduje.

Vše, co stojí na pozemku, musí být v katastru nemovitostí.

To je i případ našeho investora, který v katastru nemá terasu s bazénem. Není to až takový problém, ale ve smlouvě na hypotéku má uvedenou podmínku, že do 2 let od podpisu smlouvy to musí udělat. Když to provedete hned, vyhnete se případným problémům, jelikož paměť se při stavbě zaplní úplně jinými záležitostmi.

Vložení zástavního práva

Dalším požadavkem banky je vložení zástavního práva do katastru nemovitostí. Znamená to, že pokud byste přestali splácet svůj dluh, banka má právo nemovitost prodat a uspokojit tak své pohledávky, tj. získat půjčené peníze zpět.

Prohlídka domu zástupcem banky

Než dojednáte veškeré záležitosti k hypotéce, přijde se k vám podívat zástupce banky. Projde si celou nemovitost, nafotí si ji a vy jej budete muset seznámit s pracemi, které na domě budete chtít provést. V případě našeho investora se jedná o kompletní rekonstrukci 2 pater řadového rodinného domu z roku 1963 se změnou dispozice domu, s bouráním příček, kompletní úpravou zevnějšku domu atd.

Soupis prací

Mimo prohlídku domu si banka vyžádala také soupis plánovaných prací včetně odhadu cen. Toho se nemusíte nijak bát, neboť si to můžete sepsat sami. Jestli máte obavy z toho, že nevíte, kolik co stojí, nedělejte si s tím moc velkou hlavu. Investor si to také sepsal sám. Když jsem se poté na to dívala, ceny prací byly dle mých zkušeností někde hodně podceněné, někde zase přestřelené, ale banka mu na to nic neřekla. Berte to tak, že v bance nesedí odborník na stavebnictví.

Povolení od stavebního úřadu

Dalším dokumentem, který budete potřebovat, je povolení od stavebního úřadu. Je tedy nutné si zajít na úřad a zjistit, zda opravdu budete potřebovat povolení (při bourání nosných konstrukcí, přístavbách, zásahu zateplení domu na cizí pozemek, což jsou případy řadových domů u chodníků apod.). Pokud povolení zapotřebí nebude, budete si muset vyžádat alespoň nějaké vyjádření (nejedná se o oficiální dokument), neboť banka po vás nějaký ten papír bude požadovat.

V obou případech musíte na úřad doručit žádost. Zatímco v případě povolení je proces dlouhý a musí být předložen projekt a dalšími dokumenty, vyjádření by vám mohl úředník zpracovat obratem, pokud budete dostatečně milí. Vyjádření bude pravděpodobně obsahovat jen informaci, že k uvedenému záměru není zapotřebí povolení.

Jak je to s čerpáním peněz

Při rekonstrukci domu je čerpání mnohem jednodušší, neboť dům již nějakou hodnotu má. V případě našeho investora dostane veškeré požadované prostředky hned na svůj účet, což je velká výhoda. Nemusí dokládat žádné faktury a nemusí platit za návštěvy odhadce, který u novostaveb kontroluje průběh výstavby a na základě jeho posudků prostavěnosti vám jsou u hypoték na novostavby uvolňovány finanční prostředky.

Dokončení rekonstrukce

Ve smlouvě máte dáno, do kdy rekonstrukci musíte mít hotovou. Ale samozřejmě se tento termín dá za poplatek prodloužit. Jakmile bude rekonstrukce dokončena, banka si nový stav přijde zkontrolovat. Jakým způsobem to ovšem bude probíhat zatím nevíme.