Rekonstrukce rozvodů elektřiny

Při kompletní rekonstrukci domu je vždy vhodné natahat i nové rozvody elektřiny. Staré rozvody totiž obvykle nesplňují ani dnešní normy a z dnešního pohledu jsou již považované za nebezpečné. Například standardem starých rozvodů elektřiny jsou dvoužilové kabely, které se dnes pro zásuvky ani světla z bezpečnostních důvodů používat nesmí.

Plánování rekonstrukce rozvodů elektřiny

Stejně jako u novostavby rodinného domu je asi nejnáročnější částí rozvodů elektřiny plánování. Je nezbytně nutné si důkladně rozmyslet, kde budou jaká světla, kde chcete mít jaké vypínače, kde budou zásuvky a kde budou další spotřebiče připojené k napájení. Může se jednat například o nějaké LED pásky, podsvětlení schodů, ale třeba i elektricky polohovatelnou sedačku nebo žaluzie/rolety včetně ovládání pro tyto prvky.

Vše je nutné zohlednit a na nic se nesmí zapomenout. Někdo to řeší tak, že si dá zásuvku do každého rohu místnosti s tím, že si pak případně natáhne prodlužovací kabel. Jenže tím pak zcela zkazí čistý design domácnosti a všude se budou jen válet a zavazet prodlužovačky.

Při plánování rozvodů elektřiny si nechte poradit od projektanta nebo elektrikáře.

Již při plánování je dobré se poradit s projektantem nebo elektrikářem, protože oni ze zkušenosti budou vědět, na co nezapomenout, co jak ergonomicky řešit nebo v čem lidé nejčastěji dělají chyby. Jako dobrý poradce může být i nějaký kamarád nebo známý, který v nedávné době stavěl nebo rekonstruoval a tímto procesem si již prošel.

Při plánování nezapomeňte i na slaboproudé nebo datové rozvody, které se obvykle realizují společně se silovými rozvody. Jedná se tedy například o nějaké inteligentní řízení domácnosti, zabezpečovací systém, datové rozvody LAN, rozvody TV, rádia apod.

Rekonstrukce rozvodů elektřiny

Původní rozvody elektřiny v domě našeho investora byly tahané v trubkách. Původní plán byl využít tyto trubky i pro nové rozvody a tím si ušetřit sekání do zdi. Nicméně při samotné realizaci se ukázalo, že původní trubky využít nepůjdou. Původní kabely z nich často nelze vytáhnout nebo jsou někde poškozené. Pro nové kabely bylo tedy nutné vysekat nové drážky.

Protože součástí rekonstrukce budou sádrokartonové podhledy téměř v celém domě, je možné využít prostor nad podhledy pro rozvody. To ušetřilo mnoho sekání. Rozvody kabelů byly také ve velké míře tahané v podlaze, což ušetřilo další práci.

Hlavní domovní rozvaděč se nachází ve sklepě a jeho velikost je nedostatečná pro kompletní domovní rozvody. Proto do technické místnosti v mezipatře byl umístěn druhý menší rozvaděč, který bude sloužit pro druhé patro a podkroví.

Investorovi s rozvody elektřiny pomáhal kamarád, který se tím živí, takže jsme se i trošku přiučili. Při tahání kabelů CYKY je dobré nejdříve v protisměru klubko kabelu rozmotat, čímž si zařídíte, že kabel bude dokonale rovný a nebude se vám různě kroutit.

Dále jsme se přesvědčili, že teorie je sice krásná, ale v praxi se to tak nedělá. Nám bylo řečeno, že všechny kabely tažené podlahou musíme být v chráničce, což s sebou přineslo spoustu problémů, ale tady nic ve chráničkách netahali. Nebyly dodrženy ani instalační zóny, jak jsou dané normou, takže začínám ztrácet veškeré iluze.

Nicméně jsme se také dozvěděli o lepší pomůcce pro sádrování krabiček do správné hloubky. Nejenže by mělo existovat nějaké oficiální nářadí, ale to si elektrikář zapomněl, takže využil vodováhu, na kterou si lepicí páskou připevnil matice o požadované tloušťce a tím si kontroloval, jak hluboko ji zasádrovat.

Rekonstrukce datových rozvodů

Datové rozvody v domě investora jsou tvořeny rozvody LAN, TV a zabezpečovacího systému. Rozvody LAN a TV jsou tahané v husích krcích. Pro spojení mezi patry domu byl využit nepoužívaný komín, kterým je protažený tlustý husí krk se všemi datovými kabely.

Rozvody pro zabezpečovací systém jsou na doporučení elektrikáře zasekávány přímo do zdi, případně vedeny v sádrokartonových podhledech a příčkách.

Příprava pro žaluzie a rolety

Realizační firma, která bude dodávat žaluzie a rolety s elektrickým pohonem, má požadavek na přivedení husího krku ke kastlíku žaluzií. Tímto husím krkem bude následně protažený kabel pro pohon žaluzií, který bude končit v nejbližší elektroinstalační krabici vedle okna. Nám bylo ale při stavbě domu jiným dodavatelem řečeno, že máme k žaluziím přitáhnout 4 nebo 5 žilový kabel, který má být vyveden v polovině okna a trčet cca 50 cm.

Stavební připravenost pro rolety nebo žaluzie konzultuje vždy přímo s vybraným dodavatelem.

Z toho je patrné, že různí dodavatelé žaluzií mohou mít různé požadavky na stavební připravenost. Je tedy nutné se informovat přímo u vašeho dodavatele žaluzií nebo rolet a nespoléhat na nějaké obecné informace.

Celý článek o přípravě a realizaci rozvodů elektřiny najdete na našem blogu o stavbě rodinného domu svépomocí.